Tencel on kauppanimi Lyocell- ja Modal-kuidulle, joka valmistetaan luonnonpuusta, yleensä eukalyptuksesta. Koska Tencel on keinotekoinen selluloosakuitu, se ei ole synteettistä eikä luonnollista, vaan sijoittuu muuntokuituna näiden kahden välimaastoon. Hengittävä Tencel kuitenkin tuntuu täysin luonnonkuidulta, ja tarjoaa alusvaatteissa sekä mukavuutta että kestävyyttä.

Tencel alushousuilla onkin useita etuja:

  • Tencel tunnetaan poikkeuksellisesta pehmeydestä, hengittävyydestä, joustavuudesta ja ihoystävällisyydestä. Silkkiäkin pehmeämpi kuitu on erityisen hellävarainen iholle, koska se on sileää eikä sitä ole valkaistu perinteisin menetelmin kloorilla. Tämä tekee Tencelistä ihanteellisen valinnan alushousuihin ja muihin ihoa vasten lepääviin vaatteisiin.
  • Tencelillä on erinomaiset kosteudensiirto-ominaisuudet. Kuitu imee kosteutta tehokkaammin kuin puuvilla, mikä näkyy hengittävyydessä. Lisäksi sillä on pellavan tapaan viilentävä vaikutus. Tencel-sekoitteiset alushousut pitävätkin ihon kuivana huomattavasti pidempään kuin kokonaan puuvillaiset tuotteet. Päivittäisessä käytössä Tencel haastaa hengittävyydessä jopa tekniset kuidut.
  • Tencel alushousut ovat kestäviä ja pitkäikäisiä. Oikein hoidettuna eli pesuohjeita noudattamalla ne säilyttävät kuntonsa ja muotonsa toistuvista pesuista huolimatta. Koska Tencel on kaksi kertaa viskoosia vahvempaa, erittäin sileää sekä vaikeasti rypistyvää, kangas myös näyttää hyvältä pitkäaikaisen käytön jälkeen. Myös kankaan värit pysyvät kirkkaina pitkään.

Tencel alushousut tarjoavat siis varsin monipuolisen vaihtoehdon puuvillaisille tuotteille.

Kuidun käyttöä puoltaa myös ekologisuus:

  • EU:n ympäristöpalkinnon saanut Tencel valmistetaan nopeakasvuisista puista, pääasiassa eukalyptuksesta. Eukalyptus kasvaa nopeasti ja vaatii vain vähän tai ei lainkaan keinokastelua ja torjunta-aineita. Laji viihtyy karussakin maaperässä, joten sen kasvattaminen ei vaadi isoja luontoa kuluttavia toimenpiteitä. Myös muu luonnonpuu, kuten mänty, pyökki tai kuusi, voi olla raaka-aineena.
  • Selluloosa valmistetaan liuotinprosessilla, jossa liuotin kierrätetään lähes kokonaan (99-prosenttisesti). Muut kemikaalit puolestaan otetaan talteen ja puhdistetaan ennen uudelleenkäyttöä tai asianmukaista hävittämistä. Tuotantoprosessissa myös käytetään huomattavasti vähemmän kemikaaleja kuin perinteisissä luonnonkuiduissa. Lopputuote on sekä biohajoava että kompostoituva.
  • Samaten 99 prosenttia kaikesta tuotantoon käytetystä vedestä kierrätetään, mikä on merkittävää. Tästä syystä modaalin tuotannossa vettä kuluu 10-20 kertaa vähemmän kuin puuvillan tuotannossa.

Miksei Tenceliä sitten käytetä kaikkialla?

Tencelin suosio kasvaa koko ajan, mutta sitä ei vielä valmisteta isona tuotantona. Tuottajalle kustannukset ovat merkittävästi korkeammat puuvillaan tai synteettisiin kuituihin verrattuna, mikä näkyy kuluttajalle korkeampana hintana. Tämä voi muuttua tulevaisuudessa, kun/jos kysyntä ja tuotanto kasvavat nykyisestä.

Lue lisää aiheesta tai selaa valikoimamme Tencel alushousuja.

Mähöne menee metsään -mallisto pohjaa puuperäisiin kuituihin valmistuksessa yhdistettynä puuvillaan ja elastaaniin. Mallisto on yksi monista askeleista, joita tulemme ottamaan matkalla kohti ympäristöystävällisempää toimintaa. Se tukee myös meidän hiilineutraaliustavoitettamme. Kalsarimallisto on valmistettu EU:ssa.

Tunnisteet: Tencel

Jokainen päivä alkaa kalsareista